Bedrijven en zelfstandigen hoeven voorlopig niet bang te zijn voor boetes als ze per ongeluk de regels rond schijnzelfstandigheid overtreden. Door een stevige lobby van het georganiseerde bedrijfsleven bij de kamerleden, heeft het kabinet onder druk van de Tweede Kamer besloten de controles minder streng te maken. Vanaf 1 januari 2025 begint de Belastingdienst weer met het controleren van schijnconstructies, waarbij zelfstandigen werk doen dat eigenlijk door een werknemer in loondienst uitgevoerd zou moeten worden. Dit is bijna tien jaar lang niet gecontroleerd, omdat de wet te ingewikkeld was.
De versoepelingen zijn bedoeld om de onrust onder bedrijven en zzp'ers weg te nemen. Door deze ruimte kunnen organisaties de huidige situatie in overeenstemming brengen met de wet, zonder direct te worden bestraft.
Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren zelfstandigen ingehuurd voor werk waarvoor eigenlijk iemand in loondienst had moeten zijn. De Tweede Kamer wil dat er vooral streng gecontroleerd wordt op probleemgevallen, zoals gedwongen zelfstandigheid, onderbetaling, en arbeidsmigranten die als schijnzelfstandige worden ingehuurd.
Geen boetes, maar waarschuwingen
Het kabinet wil bedrijven die hun best doen om zich aan de regels te houden, geen boetes geven, maar alleen een waarschuwing. Staatssecretaris Idsinga van de Belastingdienst benadrukt dat vooral misstanden in sectoren zoals de bouw en distributie strenger worden aangepakt.
Dibevo vindt het een belangrijke stap dat de overheid terughoudend is met het uitdelen van boetes. Dit geeft bedrijven de kans om eventuele fouten recht te zetten zonder direct een boete te krijgen.
Overheid ook in de fout
Ook de overheid zelf is schuldig aan het inhuren van zzp’ers, bijvoorbeeld bij de afhandeling van de toeslagenaffaire. Dat zou volgens Kamerleden eigenlijk niet mogen, terwijl de overheid wel andere bedrijven streng controleert.