27 oktober 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Product en kinderarbeid: tot waar ben jij verantwoordelijk?

Wereldwijd verrichten op dit moment 160 miljoen kinderen kinderarbeid. Zij kunnen hierdoor niet naar school. Iets waar wij ons ook in Nederland bewust van moeten worden en moeten proberen tegen te gaan. Dat begint natuurlijk bij het stellen van vragen. Want hoe groot is de kans dat er, waar ook in een keten, kinderarbeid gebruikt wordt? Hoe onderzoek je dat? Tot waar reikt je verantwoordelijkheid? En wat kun je vervolgens zelf doen?

Het begint bij bewustwording en hierover nadenken. Dus maak een start door de scan in te vullen die in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland is opgesteld als onderdeel van het project Kinderrechten. Door het beantwoorden van de vragen in deze scan kom je erachter of er een vermoeden is op kinderarbeid in een productgroep die jij verkoopt. Verder kun je bekijken wat collega-ondernemers doen tegen kinderarbeid en welke stappen je zelf nu al kunt zetten.

Wet Zorgplicht Kinderarbeid

Hiermee bereid je je voor op wetgeving die komen gaat. In 2019 nam de Eerste Kamer namelijk de Wet Zorgplicht Kinderarbeid aan. Deze wet vraagt van bedrijven om te voorkomen dat kinderarbeid kleeft aan hun producten of diensten. Om dat te voorkomen, moeten bedrijven een risico-inschatting maken.

Ook de Europese Commissie is bezig met wetgeving, zodat voor alle landen in de EU dezelfde basis gaat gelden. De Nederlandse regering wacht met de uitwerking en invoering van de Wet Zorgplicht Kinderarbeid tot duidelijk is waar de EU mee komt en wanneer dat is. De Wet Zorgplicht Kinderarbeid is dus nog niet van kracht. Ondertussen houden wij ook de Europese ontwikkelingen scherp in de gaten.