27 oktober 2021 | Dossier: Dierenwelzijn,

Landelijke ophok- en afschermplicht door nieuwe vogelgriepbesmetting

Sinds 26 oktober geldt er voor heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Sinds de vogelgriepbesmetting bij een bedrijf in Zeewolde (Flevoland) is er ook een afschermplicht ingesteld.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Daarnaast is er ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Voorkomen van besmetting

Dibevo adviseert bedrijven om gevoelige vogels (pluimvee, loopvogels en watervogels) zo goed mogelijk af te schermen van wilde vogels of op een andere manier te voorkomen dat de dieren besmet worden. Dit uiteraard binnen de reële mogelijkheden en zonder dat het nadelig is voor het welzijn van de dieren. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen.

Gevolgen voor Nederlandse export van vogels

De uitbraak kan ook gevolgen hebben voor de Nederlandse export van vogels. Een aantal landen eist namelijk dat het land van herkomst vrij is van vogelgriep conform de normen van de OIE, de Wereldorganisatie voor diergezondheid. Verder zijn er landen die, nadat de uitbraak internationaal is gemeld, via een officieel bericht hun grenzen sluiten.