Hondentherapeuten, hondenscholen en andere hondenprofessionals verwachten komende tijd een toename in het aantal meldingen van bijtincidenten. Dibevo heeft hier eerder voor gewaarschuwd. Reden van zorg zijn 'coronahonden' die in een impuls zijn aangeschaft en vaak slecht of helemaal niet zijn getraind.
Met name kinderen zijn de dupe; jaarlijks worden naar schatting 75.000 kinderen gebeten door een hond, aldus gedragstherapeut Cindy van Dorst. Van Dorst is gespecialiseerd in de interactie tussen hond en kind en merkt bij haar organisatie Dierbare Ontmoetingen al langere tijd een stijging in het aantal gezinnen dat om hulp vraagt omdat hun hond gromt of bijt.
“Dat aantal is enigszins te verklaren doordat er sinds corona ook meer gezinnen een hond hebben, maar anderzijds komt dit ook omdat de honden én mensen niet volledig getraind en gesocialiseerd zijn. Tel daarbij op dat veel mensen die de afgelopen maanden grotendeels thuis zaten nu langzaam weer hun drukke leven oppakken en dus ook vaker van huis weg zijn. Zulke grote veranderingen kunnen een hond uit balans brengen met soms nare situaties tot gevolg”, aldus Van Dorst.
Onderzoek onder gezinnen
Uit een enquête uitgezet onder gezinnen met een hond, uitgevoerd door Prins Petfoods en Pets Place, blijkt dat de een meerderheid zich voorbereidt op een gezinsuitbreiding met een kind en een hond. Desondanks gaat het toch wel eens mis: 1 op de 10 gezinnen antwoordt dat de hond wel eens een kind omver heeft gelopen, heeft gegromd of zelfs gebeten.
Van Dorst vindt het toch een goed teken dat steeds meer gezinnen zich al vroeg bewust zijn van de mogelijke risico’s maar noemt de voorbereiding alleen niet genoeg. “Mensen zijn vaak nog te naïef en hebben een soort Disney verwachting van hoe een hond op kinderen reageert.
De realiteit is dat incidenten nooit volledig te voorkomen zijn, maar je maakt de kans wel kleiner als je aanhoudend gefocust blijft op het socialiseren van en het samenwerken met je hond én kind”, legt de kind-hond gedragstherapeut uit.
Taboe op hulp vragen
Volgens Van Dorst is het belangrijk dat gezinnen daarom sneller de hulp van anderen inschakelen. Ouders met honden beseffen volgens haar niet altijd dat ze het niet allemaal alleen hoeven te doen en dat ze zich niet hoeven te schamen als ze hulp nodig hebben of als er eens iets mis gaat.
Prins Petfoods maakte daarom samen met de kinder-en gezinscoach/ hondengedragstherapeut een boekje over hoe je het samenleven tussen kind en hond makkelijker, veiliger en leuker kunt maken.