06 februari 2013 | Dossier:

MKB-bedrijven laks met voorbereiden op Europees betalen

SEPA en IBAN: Europese betalingsregels

Veel MKB-bedrijven zijn nog steeds niet gestart met het SEPA- en IBAN-proof maken van hun administratie. Zij lopen daarmee het risico dat ze volgend jaar problemen krijgen bij het overmaken en ontvangen van geld.

Voorkom een dure en lastige file

De ervaring leert dat er meer werk zit in de SEPA-aanpassing dan ondernemers denken. Afhankelijk van het bedrijf kan dit variëren van enkele maanden tot langer dan een jaar. Bovendien is de capaciteit van ict-leveranciers en banken niet ingesteld op honderduizenden aanvragers tegelijk. Dus de kans op een dure en lastige file groeit met de dag.

Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank is zo’n 15% van de mkb'ers nog totaal onvoorbereid op de nieuwe Europese betalingsregels. De kans is groot dat zij in de problemen komen als Nederland op 1 februari 2014 volledig is overgeschakeld op SEPA-betalen.

Wat gaat er nu precies veranderen?

De introductie van SEPA betekent dat de aanlevering van betaal/incasso-opdrachten aan uw bank wijzigt. De opzet en inhoud van bestanden met Europese overboekingen en incasso’s hebben een ander formaat en bevatten ook andere gegevens ten opzichte van de huidige aanleverstandaarden.

Alle financiële instellingen in de SEPA landen gaan dezelfde bestandsformaten gebruiken. Vanaf februari 2014 zijn betalingen alleen nog maar mogelijk met IBAN, een langer bankrekeningnummer dat voor een deel bestaat uit uw huidige nummer.

Wat moet u doen?

Hebt u geen idee hoever u bent met SEPA en IBAN? Doe dan de IBAN Impact-Check. Hiermee krijgt u precies te zien welke maatregelen u (nog) moet nemen. Lees ook de Checklist voor bedrijven. Op de website OveropIBAN.nl vindt u ook handige stappenplannen voor overschrijvingen en incasso’s.