1 april 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Marktinformatie,

Monitor dierenspeciaalzaken stopt (maar er is een alternatief)

Op de Dibevo-Vakbeurs van 2014 werd hij geïntroduceerd: de Monitor dierenspeciaalzaken, een handig instrument om te kunnen sturen op cijfers en inzicht te krijgen op wat er gebeurt in de markt. Ondanks de enthousiaste start en betrokken deelnemers gaat de omzetmonitor per 1 juli 2021 op zwart. Uiteindelijk bleek er te weinig draagvlak bij ondernemers om hun omzetgegevens anoniem te delen waardoor de basis van de monitor te smal werd. Gelukkig is er wel een alternatief.

Konijn euro

Het doel van de monitor was dat dierenspeciaalzaken elk kwartaal de prestaties van hun bedrijf konden vergelijken met die van andere dierenspeciaalzaken en regio’s. Handig, want daardoor was er snel inzicht of de omzet van een bepaald productsegment groeide of daalde in een bepaalde regio. En of dat ten koste ging van een ander segment. Maar uiteindelijk had de monitor last van het kip-ei-effect: veel ondernemers vragen cijfers op bij Dibevo, maar willen ze zelf niet leveren.

Huidige deelnemers aan de Monitor dierenspeciaalzaken kunnen nog tot 1 juli van dit jaar de omzetgegevens inzien en eventueel downloaden. Daarna is de informatie niet meer te raadplegen.

Marktinformatierapport dierenspeciaalzaken

Omdat de behoefte aan betrouwbare cijfers blijft bestaan, is Dibevo vorig jaar gestart met het Marktinformatierapport dierenspeciaalzaken. Dit rapport gaat minder specifiek in op omzetcijfers per productgroep, maar heeft als doel om de langetermijntrends in de branche vast te leggen.

Waar de monitor de gegevens verzamelde op basis van de cijfers uit het kassasysteem, wordt het Marktinformatierapport dierenspeciaalzaken samengesteld op basis van een jaarlijkse enquête onder retailers in de branche.

Voor een zo betrouwbaar mogelijke ‘trendwatching’ zijn natuurlijk zo veel mogelijk deelnemers nodig. Invullen van de laatste enquête kan nog steeds. Stuur daarvoor een mail naar info@dibevo.nl