23 mei 2024 | Dossier: Dierenwelzijn, Klanten,

Nederlandse huisdierbaasjes onderschatten medische kosten

Nederlandse huisdierbaasjes zijn zich vaak niet bewust van de werkelijke kosten voor de zorg van hun huisdier. Onderzoek door DVJ Insights, in opdracht van huisdierenverzekeraar Figo, laat zien dat deze kosten vaak vijf à zes keer hoger zijn dan verwacht. Hierdoor komen veel eigenaren voor financiële verrassingen te staan na een bezoek aan de dierenarts.

Figo medische kosten

Ruim 70% van de baasjes vindt dat hun huisdier dezelfde zorg verdient als zijzelf, maar 65% gaat alleen naar de dierenarts als het echt nodig is vanwege de hoge kosten. Meer dan 40% vindt de prijzen onredelijk en 54% laat de kosten meewegen in hun beslissing voor een behandeling. De medische kosten zijn in het afgelopen jaar met 10% gestegen, wat de kloof tussen verwachte en werkelijke kosten verder vergroot.

Financiële strijd

De financiële druk leidt ertoe dat één op de vijf hondenbaasjes niet direct de geschatte jaarlijkse zorgkosten van €1.400 kan opbrengen. Eén op de drie eigenaren heeft onvoldoende middelen voor onvoorziene zorgkosten en 14% van de honden- en 11% van de kattenbaasjes hebben behandelingen moeten uitstellen. Toch zijn de meeste eigenaren vastberaden om de beste zorg te bieden; slechts een klein percentage ziet af van een behandeling. Sommige huisdierbezitters zijn bereid geld te lenen om de kosten te dekken.

Screening

52% van de hondenbezitters ziet een maandelijkse bijdrage voor medische kosten als een oplossing, hoewel (volgens het onderzoek) slechts 3 tot 8% van de Nederlandse huisdierbezitters een verzekering heeft.

Bovendien geeft 58% aan dat ze vinden dat mensen, voordat ze een huisdier aanschaffen, eerst verplicht een screening of test zouden moeten ondergaan om zeker te stellen dat ze de zorg voor een huisdier aankunnen. Meer dan de helft is van mening dat alleen mensen die zich de zorg voor een huisdier kunnen veroorloven ook daadwerkelijk een huisdier zouden mogen nemen.

Over het onderzoek

Onderzoeksbureau DVJ Insights heeft dit onderzoek in maart 2024 uitgevoerd onder huisdierbezitters en toekomstige bezitters in Nederland, België en Duitsland. In Nederland hebben in totaal 1.041 respondenten deelgenomen aan het onderzoek: 940 huisdierbezitters van 18 jaar of ouder en 101 toekomstige bezitters die binnen 6 maanden van plan zijn een hond of kat te nemen.