7 juli 2021

Nieuw in Nederland: opleiding tot uitvaartverzorger voor dieren

In Engeland en Duitsland kennen ze het al, maar straks kunnen diereigenaren ook In Nederland een beroep doen op een uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger voor dieren werkt op verzoek van een eigenaar, dierenarts of uitvaartcentrum en begeleidt het hele traject vanaf het overlijden van een dier (of eerder bij een geplande euthanasie), tot aan het regelen van een crematie of begrafenis.

Overleden huisdier

Net als bij mensen is een goed en waardig afscheid van een geliefd dier belangrijk als eerste stap in het verwerken van verdriet. Een uitvaartverzorger voor dieren kan hier een belangrijke rol in spelen en ondersteuning bieden, omdat deze bekend is met alle mogelijkheden en zo kan helpen bij het maken van de juiste keuzes vooraf, maar ook voor het herdenken.

De organisator van de opleiding uitvaartverzorger voor dieren is Tinley Academie en werkt nauw samen met het bestaande platform ‘Als een huisdier doodgaat’. Docenten aan de opleiding zijn o.a. een dierenarts, een diergedragstherapeut, een uitvaartverzorger voor mensen en een GZ-psycholoog die ook mensen begeleidt die zijn vastgelopen in een rouwproces.