9 maart 2022 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Nieuwe Mastercard en Visa-passen: is jouw betaalautomaat er klaar voor?

Mastercard en Visa hebben aangekondigd alle Maestro en V-Pay pinpassen vanaf medio 2023 te vervangen voor Visa Debit of Debit Mastercard. Met de nieuwe passen wordt het eenvoudiger om online en in winkels in het buitenland te betalen.

Komend jaar worden daarom alle betaalautomaten aangepast en in sommige gevallen moet deze vervangen worden. Als jouw klanten op dit moment bij je kunnen betalen met een Mastercard of Visa creditcard, dan is het op dit moment ook al mogelijk om Debit Mastercard en Visa Debit betaalkaarten te accepteren. Kunnen klanten alleen pinnen bij je? Dan zal er in de meeste gevallen een software-update nodig zijn zodat de nieuwe kaarttypes kunnen worden geactiveerd. De leverancier van de betaalautomaat zorgt hiervoor. Dit gaat over het algemeen op afstand en zonder kosten.

Bestaande bankpassen blijven

Klanten kunnen hun huidige bankpas blijven gebruiken zoals nu het geval is. De banken zullen de aankomende jaren een nieuwe bankpas toesturen. Alle eerder uitgegeven pinpassen van Maestro en V-Pay blijven geldig en bruikbaar tot de geldigheidsdatum die op de kaart staat vermeld. Uitgevers van betaalpasen kunnen besluiten om al eerder over te stappen naar de nieuwe betaalpassen.

Betaalautomaat vervangen

Het kan nodig zijn om de betaalautomaat te vervangen. Dat is het geval als de automaat niet meer voldoet aan de huidige veiligheidsvoorschriften. Over het algemeen geldt dit voor betaalautomaten die ouder zijn dan vijf jaar.