29 november 2023 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Nieuwe etiketteringsregels voor biologische huisdiervoeding

De Europese Raad heeft een akkoord bereikt met het Europees Parlement over de etikettering van biologische voeding voor huisdieren. Volgens de nieuwe regelgeving komt huisdiervoeder in aanmerking voor het EU-logo voor biologische productie wanneer 95% van de landbouwingrediënten biologisch is, waar dat eerder 100% moest zijn.

Voor veel producenten van diervoeding was het onmogelijk om aan de 100%-eis te voldoen vanwege een gebrek aan beschikbaarheid van geschikte biologische ingrediënten. Doordat in het vervolg niet 100% maar 95% van de landbouwingrediënten als biologisch gecertificeerd hoeft te zijn, nemen de nieuwe regels een cruciale barrière voor biologische productie weg. Daardoor wordt het voor producenten van huisdiervoeder haalbaarder om te voldoen aan de eisen voor biologische etikettering. 

Dit betekent dat meer producenten in staat zullen zijn om de biologische markt te betreden, waardoor de beschikbaarheid van biologisch huisdiervoeder toeneemt. Daarmee kunnen ze inspelen op de behoefte van huisdiereigenaren om een steeds bewustere keuze maken bij het kiezen van voer voor hun huisdier.

De verordening is inmiddels gepubliceerd en kun je hier nalezen.