14 januari 2022 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Maatschappij langzaam open: dit zijn de gevolgen voor de branche

Het was even wennen na bijna 2 jaar Mark en Hugo: naast Mark Rutte stond nu Ernst Kuipers die als nieuwe minister van Volksgezondheid debuteerde in zijn nieuwe rol. De mededeling dat niet-essentiële winkels open mogen tot 17.00 uur is in ieder geval goed nieuws voor landwinkels en tuincentra.

Persco

Quarantaine

Ondanks de fors oplopende besmettingen, ziet het kabinet de noodzaak in dat we moeten leren leven met het virus. Die ‘opening van de maatschappij’ heeft wel consequenties. Het kabinet verwacht een enorme toename van het aantal besmettingen, mogelijk tot 80.000 per dag. Als dat uitkomt, moeten er elke dag 1,5 miljoen mensen in quarantaine. Die uitval zou de maatschappij ontwrichten.

De quarantaineverplichting wordt daarom versoepeld. Dat kan omdat de omikron-variant aanzienlijk milder blijkt dan de eerdere varianten. Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft.

De komende dagen wordt nog nader gesproken over een verdere invulling van quarantaine-uitzondering. Bijvoorbeeld voor een aantal cruciale beroepen of bedrijfsprocessen.

Mondkapjes

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid en aangescherpt. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, adviseert het kabinet een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Corontoegangsbewijs

De wetsvoorstellen rond het coronatoegangsbewijs zijn nog niet aangenomen, dus op dit moment hoeft er (nog) niet gewerkt te worden gewerkt met een coronapas.

De versoepelde maatregelen gaan per direct in, dus op zaterdag 14 januari, 5.00 uur. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.