8 januari 2021 | Dossier: Veiligheid,

Oproep tot betalen met PIN door sluiting sealbagautomaten

Een nieuwe vorm van plofkraak heeft ervoor gezorgd dat banken met onmiddellijke ingang hebben besloten om sealbagautomaten (afstortlocaties voor contant geld) te sluiten. Veiligheid gaat boven alles, maar de sluiting is een groot probleem voor ondernemers.

Zakelijk storten

Alternatieve afstortlocaties zijn er op dit moment onvoldoende doordat veel bankkantoren de openingsuren beperken en de automaten bij tabaks- en gemakswinkels door de lockdown niet toegankelijk zijn. De banken geven aan dat er nog zo’n 1.000 afstortautomaten beschikbaar zijn, maar dit zijn vooral automaten waar ‘gastgebruik’ niet is toegestaan.

Op dit moment is dat alleen nog mogelijk bij Geldmaat en binnen bij banken. Dat zijn duidelijk te weinig afstortmogelijkheden, die ook nog eens sterk in openingstijden beperkt zijn. Een situatie die eigenlijk niet acceptabel is.

Overvallen door maatregel

Het kan niet zo zijn dat de risico's van het betalen met contant geld bij de winkelier komen te liggen, vindt Dibevo. Als het kabinet en de banken willen dat ondernemers contant geld blijven accepteren naast pinbetalingen, dan moeten zij dat geld wel kwijtkunnen. Het is bovendien een maatregel waarmee winkeliers overvallen zijn.

Als alternatieve oplossing wordt nu gekeken naar bijvoorbeeld Brinks die ook klein geldtransport verzorgt. Hier zijn echter wel (behoorlijke) kosten aan verbonden. Samen met de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland dringt Dibevo er bij overheid en banken op aan de infrastructuur voor contant geld te verbeteren.

Oproep om te pinnen

In coronatijd is het aantal pinstransacties al flink gestegen, maar het is zeker nu belangrijk om ervoor te zorgen dat je je klanten zo weinig mogelijk contant laat betalen.

Aanpassing kluisdekking via Dibevo Risk

Heb je een verzekering lopen bij Dibevo Risk? In verband met de sluiting van de sealbagautomaten heeft Dibevo Risk de kluisdekking gedurende de maand januari 2021 verhoogd naar één keer de weekomzet. Deze regeling geldt voor bedrijven met een maximale weekomzet van €25.000.