17 april 2024 | Dossier: Bedrijfsvoering,

ROZ schrapt automatische inflatiecorrectie uit modelcontracten

De vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt de modelcontracten voor de huur en verhuur van kantoor- en winkelruimtes aangepast. De ROZ had in de algemene bepalingen van modelcontracten de toekomstige huurprijsaanpassing gekoppeld aan de consumentenprijsindex. Huurprijzen werden daardoor automatisch verhoogd met de inflatiestijging. Het opnemen van automatische huurprijsaanpassingen in algemene bepalingen van modelcontracten is in strijd met de concurrentieregels.

Over de huurprijs moet namelijk kunnen worden onderhandeld. Nu de ROZ dit punt uit zijn modelcontracten heeft aangepast, kunnen huurders en verhuurders via onderhandelingen afspraken maken over huurprijsaanpassingen. Een mooie gelegenheid om het gesprek met je verhuurder aan te gaan en in te zetten om de huurovereenkomsten aangepast te krijgen.

Mogelijkheden

In plaats van enkel de consumentenprijsindex als methode voor de huurprijsaanpassing kun je nu in onderling overleg via onderhandelingen bepalen of je een automatische huurprijsaanpassing opneemt als je gebruik maakt van de modelcontracten van de ROZ. En ook op welke wijze je dat doet. Je kunt, naast de consumentenprijsindex, ook kiezen uit een vast percentage of een index naar keuze of in het geheel afzien van een automatische huurprijsaanpassing. Ook een bepaling met een maximumpercentage is mogelijk. Dit geeft jou meer ruimte om te onderhandelen over de huurprijsaanpassing in je contract.