17 september 2024 | Dossier: Veiligheid,

Tijdelijk tot 50% subsidie voor cybermaatregelen kleine bedrijven

Veel kleine bedrijven besteden nog weinig aandacht aan cybersecurity. Zo heeft 19% van de bedrijven met minder dan 10 medewerkers geen enkele bescherming tegen cyberaanvallen. Om deze ondernemers te helpen, is de CyberVeilig Check voor zzp’ers en mkb’ers ontwikkeld. Ook is er tijdelijk de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ voor ondernemers die niet genoeg budget hebben voor deze maatregelen.

Subsidie voor cybersecurity

De subsidie is voor bedrijven met 1 tot 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. Je kunt 50% van de kosten terugkrijgen, tot een maximum van € 1.250, voor de basismaatregelen van de CyberVeilig Check. Aanvragen kan tot en met 31 december 2024, zolang het totale subsidiebedrag van € 1.000.000 niet op is.

Subsidie aanvragen in 3 stappen

Stap 1: haal je actiepunten op via de CyberVeilig Check
Wil je weten wat de belangrijkste cybermaatregelen zijn die je moet treffen als zzp'er of mkb-bedrijf? Doorloop dan in een paar minuten de CyberVeilig Check en download je eigen actielijst in PDF-formaat. Het eerste gedeelte van deze interactieve tool geeft je inzicht in de maatregelen die je vandaag nog (zelf) kunt nemen. Doorloop ook het tweede gedeelte om alle basismaatregelen op je actielijst te krijgen.

Doe de CyberVeilig Check

Stap 2: schaf producten of diensten aan
Bekijk welke producten of diensten je nodig hebt op basis van de acties uit de cyberscan. Vraag advies aan een IT-expert als dat nodig is. Zorg dat je duidelijk weet wat je wilt en gebruik eventueel de handleiding ‘Gesprek met je IT-dienstverlener’. Vraag een offerte aan voor de kosten van de producten, het installeren ervan, of een abonnement.

Stap 3: vraag subsidie aan

Om de subsidie aan te vragen via de RVO-website, heb je het volgende nodig:

  • Je inlog voor e-Herkenning
  • De actielijst van de CyberVeilig Check (in PDF)
  • Facturen en betaalbewijzen van de gekochte of geïnstalleerde producten)

Stuur alle facturen en betaalbewijzen in één keer in. Je mag namelijk maar één aanvraag per bedrijf doen. Wacht daar niet te lang mee, want als het budget van € 1.000.000 op is, kun je geen subsidie meer aanvragen.

Subsidie Mijn cyberweerbare zaak