09 maart 2017 | Dossier: Bedrijfsvoering, Ledenvoordeel

Tot 2700 euro subsidie voor praktijkleerling

Er wordt mij vaak gevraagd welke subsidies er allemaal zijn, maar dit is meteen de moeilijkste vraag die je een subsidieadviseur kunt stellen. Er zijn zoveel regelingen en dan ook nog eens zo’n breed palet aan mogelijkheden dat het bepaald niet eenvoudig is om dat allemaal in één antwoord samen te vatten.

Subsidie

Dat er veel subsidies bestaan voor innovatie is algemeen bekend, maar weet je dat er ook subsidies zijn voor training, vestiging en investeringen? Vaak zijn die subsidies wel verbonden aan de locatie en de opzet van het project. In de blogs die ik dit jaar op deze website ga schrijven, zal ik je verschillende interessante subsidies voorstellen.

Subsidieregeling praktijkleren

Deze eerste blog zal ik een mogelijkheid onder de loep nemen die voor vele bedrijven interessant is. Want het blijft een misverstand dat subsidies alleen voor grote bedrijven zijn weggelegd. De subsidieregeling praktijkleren is bijvoorbeeld al door meerdere leden van Dibevo met succes aangevraagd. Met deze subsidie wil de overheid werkgevers stimuleren om praktijk en werkleerplaatsen aan te bieden aan personen die een beroepsopleiding volgen. Deze regeling staat open voor alle ondernemers in Nederland.

Indien je als bedrijf werkt met studenten van het vmbo/mbo/hbo of universiteit kun je in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren. Per opleiding zijn er wel andere voorwaarden. Uit ervaring weten we dat binnen de vmbo- en mbo-opleidingen de meeste aanspraak op subsidie wordt gedaan. Ik zal uitleggen hoe dat werkt.

Bedrijven waar leerlingen van het vmbo werken, komen in aanmerking voor de subsidieregeling praktijkleren als de vmbo-leerlingen een leer-werktraject volgen in de basisberoepsgerichte leerweg. Tijdens de basisberoepsgerichte leerweg richten de vmbo-leerlingen zich op het behalen van een startkwalificatie op het niveau van een basisberoepsopleiding. Binnen het mbo geldt de subsidieregeling praktijkleren voor leerlingen binnen de zogenaamde BBL-opleiding.

Subsidie aanvragen

Is een leerling van het vmbo of mbo werkzaam in jouw bedrijf, dan is het eenvoudig om aanspraak te maken op deze regeling. Je hoeft maar een formulier in te vullen om per leerling tot wel 2700 euro subsidie te ontvangen. Wij doen dat bij deze regeling op een pay-what-you-want basis (je mag zelf bepalen wat je onze dienstverlening waard vindt). En dat kan weleens erg interessant voor je zijn.

Heb je vragen over bovenstaande regel of over andere subsidies, dan hoor ik dat graag. Leden van Dibevo kunnen altijd gratis en vrijblijvend advies ontvangen en kunnen voor een gereduceerd tarief gebruik maken van onze diensten!


Frank de Winter subsidieGastblogger: Frank de Winter
Frank de Winter is eigenaar van TDW Advies, een no cure no pay-adviesbureau dat onderzoekt of je bedrijf in aanmerking komt voor subsidies. Als gastblogger voor Dibevo vertelt ‘subsidioloog’ Frank over het oerwoud aan subsidiemogelijkheden. Want er blijken veel meer subsidiepotjes te bestaan dan ondernemers weten.