2 juli 2024 | Dossier: Dierenwelzijn,

Uitbraak kattenziekte: blijf alert

Stichting Zwerfkatten Nederland en de Faculteit Diergeneeskunde waarschuwen huisdierenspecialisten om alert te zijn het kattenziektevirus (FPV), en rekening te houden met een FPV-besmetting in katten die niet beschermd zijn door vaccinatie. Het kattenziektevirus veroorzaakt ernstige vaak bloederige diarree, uitdroging en sterfte bij katten.

Kat

De stichting Zwerfkatten trof in juni al op 5 locaties in Nederland kattenziekte aan onder zwerfkatten. Dit is opmerkelijk vroeg in het jaar en er zijn al tientallen katten dodelijk getroffen door het virus.

Kattenziekte bij (ex)zwerfdieren

Locaties in Nederland
waar FPV-positieve zwerfkatten
zijn aangetroffen (per 20-6-2024).

Kattenziekte komt in Nederland regelmatig voor bij zwerfkatten en asielkatten. Bij voldoende gevaccineerde huiskatten komt deze ziekte niet voor. Dit geeft ten onrechte de indruk dat kattenziekte niet vaak voorkomt.

Wanneer zwerfkatten in een dierenopvangcentrum worden opgevangen, kan het feline parvovirus zich verspreiden onder katten die nog onvoldoende beschermd zijn door recente vaccinatie, zoals nieuw binnengekomen ongevaccineerde katten of jonge kittens. Jaarlijks melden Nederlandse dierenopvangcentra dergelijke uitbraken, doorgaans met een piek van meldingen aan het eind van de zomer en begin van de herfst. 

Kattenziekte bij huiskatten

Het feline parvovirus wordt via de ontlasting in de omgeving gebracht, en kan daar langdurig (zeker 10 maanden) besmettelijk blijven. Huiskatten die buiten komen, kunnen via contact met de ontlasting van zwerfkatten blootgesteld worden aan het virus. Vooral onvoldoende gevaccineerde huiskatten die buiten komen lopen risico, maar via schoenzolen of andere materialen kan het virus ook binnenshuis worden meegebracht en onvoldoende gevaccineerde binnenkatten besmetten.

Bron: faculteit Diergeneeskunde