16 mei 2023 | Dossier: Ledennieuws,

Versele-Laga viert 90 jaar passie voor dieren

Wat in 1932 startte als kruidenierszaak is inmiddels uitgegroeid tot een internationale fabrikant van dierenvoeding- en verzorgingsmerkproducten met zeven fabrieken in Europa, één in China en twee in de Verenigde Staten. Meer dan 15,5 miljoen dieren in meer dan 86 landen eten op dit moment voeding van Versele-Laga. En toch blijft Versele-Laga tegelijkertijd een lokaal familiebedrijf, waarvan het hart nog steeds volop in Deinze klopt.

Waar het begon

Meer dan 90 jaar en vier familiegeneraties terug startte Prudent Versele een groothandel in kruidenierswaren waar hij begon met het verhandelen en mengen van veevoeders. Al snel sloegen de veevoeders van Versele aan en amper vijf jaar later kon Prudent nauwelijks nog aan de gigantische vraag voldoen. Daarom besloot hij zijn eerste veevoederfabriek te bouwen in het Belgische Deinze. Het succes groeide, de fabriek breidde verder uit en werd zelfs een van de meest moderne en best presterende uit zijn tijd.

De zonen van Prudent Versele schaalden niet enkel op, ze gingen ook op overnamepad. Halverwege de jaren 60 fuseerde Versele met een veevoederfabriek uit Hasselt, maar vooral de fusie van 30 december 1966 zindert nog altijd na. Op die dag fuseerde Versele met de fabriek van Joseph Laga-Houtekier. Laga-Houtekier richtte twee jaar na Prudent Versele een veevoederfabriek op aan het kanaal Roeselare-Leie. Laga verhuisde naar Deinze, en vanaf die dag ging het bedrijf door als Versele-Laga.

Het DNA van Versele

Kwaliteit zat vanaf de start ingebakken in het DNA van het bedrijf. Een advertentie die Versele in 1949 in Het Nieuwsblad liet afdrukken, geeft het aanvalsplan van het bedrijf prijs: ‘Versele werkt op kwaliteit, koopt alleen prima grondstoffen, heeft een eigen laboratorium en levert alleen gegarandeerde voeders. Versele doet praktische proeven op de eigen boerderij en doet niet mee aan de wedloop naar de laagste prijs ten nadele van de kwaliteit.’

Maar kwaliteit was niet het enige criterium waarop Versele zich onderscheidde van de concurrentie. Het bedrijf was erop gebrand zijn expertise te delen met zijn klanten. Zo richtte Versele onder andere een voorlichtingsdienst op die landbouwers een technische opleiding gaf via lezingen, persoonlijke bezoeken en films.

Volledige focus op huisdierenvoeding

Al snel maakte Versele-Laga, onder leiding van de tweede en derde generatie, ook mengvoeders voor duiven, vogels, honden, katten, paarden en boerderijdieren. Niet zo gek, want vanaf de jaren 70 namen steeds meer gezinnen een huisdier. 

Versele-Laga is met succes geëvolueerd van een veevoederfabrikant tot een producent van voedings- en verzorgingsproducten voor huisdieren. In 2019 werd de verkoop van mengvoeders voor vee gestaakt en de focus gelegd op huisdierenvoedings- en verzorgingsproducten. 

Door de stijgende vraag naar hun producten en de ambitie van de firma om steeds te groeien werd een investering in een tweede extrusielijn in de fabriek in Deinze noodzakelijk. Eind april lanceerde Versele-Laga zijn nieuwste extrusielijn en is hiermee de eerste wereldwijde producent met twee plantaardige extrusielijnen voor specifieke dierengroepen; één voor vogels en één voor kleine zoogdieren en paarden.