13 december 2022 | Dossier: Dierenwelzijn, Marktinformatie,

Wat te doen bij een tekort aan vaccinaties?

Afgelopen zomer stonden heel wat hondeneigenaren in de rij om een afspraak te maken voor het vaccineren van hun viervoeter. De reden: een tekort aan vaccinaties. Dit heeft weliswaar niet tot ernstige problemen geleid, maar kan dat in de toekomst wel gebeuren? We vroegen het aan vaccinatieleveranciers MSD Animal Health en Boehringer Ingelheim Animal Health.

Vaccinaties

Een tekort in vaccinaties ontstaat niet zomaar, maar heeft zelden één enkele reden. Vrijwel altijd gaat het om een samenloop van omstandigheden. Mogelijke oorzaken:

  • Vaccinaties moeten aan strenge eisen voldoen. Een afkeuring van een partij kan de druppel zijn waardoor uiteindelijk een tekort ontstaat.
  • Een vaccin is een biologisch product. De fabrikant is afhankelijk van complexe, langdurige biologische processen voor het kweken van bijvoorbeeld virussen of bacteriën. Een vaccin is dus niet ‘zo maar even’ gemaakt.
  • Andere producenten kunnen een grote rol in tekorten spelen. Als een producent een vaccin maakt dat het overgrote deel van de markt voorziet, en die voorraad op een gegeven moment opraakt, dan kunnen andere vaccinproducenten dit vaak niet snel opvangen met de bij hun beschikbare voorraad. Zij kunnen immers niet voorzien wanneer de voorraad van de marktleider opraakt.