13 maart 2023 | Dossier: Personeel,

Wel of niet open tijdens nationale feestdagen: hoe zit het ook alweer?

De Nederlandse nationale feestdagen komen er weer aan, zoals Koningsdag, Hemelvaart, bevrijdingsdag en Pinksteren. Elk jaar krijgt Dibevo hier veel vragen over: wel of niet vrij, wel of niet sluiten, wel of niet een toeslag betalen als medewerkers die dag werken. Hoe zit het dit jaar?

Wel of niet open tijdens feestdagen

Koningsdag valt dit jaar op donderdag 27 april en geldt als nationale feestdag en is dus formeel een vrije dag. Ook Hemelvaartsdag en tweede Pinksterdag zijn nationale feestdagen. Medewerkers zijn vrij met behoud van loon als dit in de cao of arbeidsovereenkomst staat.

De overheid heeft 5 mei als nationale feestdag aangewezen, maar heeft het aan de cao-partijen overgelaten of de werknemer betaald vrijaf heeft op deze dag. In de cao voor de dierenspeciaalzaken staat vermeld dat de jubileumviering van bevrijdingsdag als officiële vrije dag geldt. Je medewerker heeft dan recht op een vrije dag met behoud van loon. Deze formele vrije dag vindt één keer in de 5 jaar plaats. Dit jaar is 5 mei geen officiële vrije dag. De eerstvolgende vrije 5 mei is in 2025.

Loontoeslagen

Wanneer je je werknemers toch laat werken op nationale feestdagen, dan gelden er loontoeslagen. Je werknemers krijgen naast hun gewone loon een toeslag van 50% op dat uurloon en een extra uurloon. Kortom: de totale omvang voor het werken op een nationale feestdag is 250%. Dit staat beschreven in de cao voor dierenspeciaalzaken (artikel 10 en 19 lid 2). Je kunt de toeslagen uitbetalen in geld of compenseren met vrije dagen.

4 mei (dodenherdenking)

Volgens de Winkeltijdenwet ben je verplicht om je winkel op 4 mei vanaf 19.00 uur te sluiten. Maar een gemeente mag toestemming geven om toch open te blijven.