1 mei 2018 | Dossier: Dierenwelzijn,

Zo voorkom je dat je handelt in gestolen vogels

Verkoop je vogels in je bedrijf? Wees dan voorzichtig als je zaken doet met vogelhandelaren die je niet kent. Als je namelijk gestolen vogels inkoopt, ben je zonder dat je het weet een heler. Maar hoe weet je nu of de vogel gestolen is of niet?

Kanarie vogeldiefstal

Het komt steeds vaker voor dat er gestolen vogels in de handel circuleren. Let daarom goed op als je vogels inkoopt.

Controleer pootring

De pootring is dé manier om te controleren of een vogel al dan niet is gestolen. Is de ring nog wel netjes gesloten? Is het de officiële pootring en is er niet met de ring geknoeid? Klopt het ringnummer dat vermeld staat op de pootring?

Papieren op orde?

Vogels moet je goed registreren. Dit geldt voor jou als ondernemer én zeker ook voor de vogelhandelaar. Dus stel jezelf de volgende vraag als je vogels inkoopt: heeft de vogelhandelaar zijn papieren op orde?

Altijd aangifte doen

Heb je te maken met vogeldiefstal of het vermoeden van vogeldiefstal? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Zorg dat je de juiste omschrijving geeft van de vogel(s) en geef de juiste gegevens van de pootring door.

Meld de diefstal ook bij De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (nbvv) en Meldpunt Vogeldiefstal. Geef daarvoor ook de ringnummers en een beschrijving van de vogels door. Op deze websites kun je controleren of de ringnummers geregistreerd zijn als gestolen.

Via de Facebookpagina van Meldpuntvogeldiefstal kun je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom vogeldiefstal.

Gratis Dibevo-kennisavond over vogels

Wist je dat je je vogelafdeling met een paar simpele ingrepen kunt omtoveren tot een optimaal verblijf waar zowel jij als je klanten én de vogels zelf blij van worden? Geef je op voor de kennisavond ‘Supertips voor een vogelvriendelijke vogelafdeling’ op dinsdagavond 29 mei.