12 november 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Zwartboek regeldruk onder de aandacht

Aan het begin van de zomer is het 'zwartboek regeldruk' overhandigd aan de Tweede Kamer met aanbevelingen voor een nieuw kabinet en voorstellen om bijna 100 knelpunten op te lossen. De kern van het zwartboek is het principe dat er een nullijn moet komen en dat er een einde komt aan de extra regels die Nederland bovenop Europese wet- en regelgeving plakt.

In het zwartboek staan een aantal voorbeelden van onze branche, waaronder:

  • Dierenpensions moeten meerdere pagina’s uit entingsboekjes kopiëren en 2 jaar bewaren. Resultaat: een kast vol ordners waar niemand ooit iets mee doet, behalve controleren of je de kopieën wel maakt.
  • Arbeidsmiddelen met een stekker moeten jaarlijks gecontroleerd worden. De controle is vaak duurder dan het het apparaat. Veel ondernemers kopen elk jaar een nieuw apparaat en doen de ‘oude’ weg. Bepaald niet duurzaam.
  • Bedrijven worden verplicht om een container in hun bedrijf te hebben, ook al hebben ze nagenoeg geen afval. Ondertussen moet de container wel schoongehouden worden en opgenomen in alle HACCP-procedures. Onnodige kosten en administratie.
  • Als je twee zakjes granen mengt voor een klant die een paar hobbykippen houdt, dan word je aangemerkt als diervoederbedrijf en moet je een dure vergunning aanvragen en een HACCP-systeem opzetten. Logisch dat dat geldt voor een fabriek, maar toch niet voor winkeliers?

Dibevo heeft met allerlei concrete voorbeelden, die een hoog 'kan toch niet waar zijn-gehalte' hebben, fors ingezet op het aandacht vragen voor het terugdringen van de regeldruk. 

Eerste stap vooruit 

Uiteindelijk heeft de gezamenlijke lobby ervoor gezorgd dat vorige week door kamerlid Graus c.s. een motie is ingediend om werk te maken van het zwartboek en daarmee de hoeveelheid regels terug te dringen. Dat is de eerste stap vooruit om de regeldruk te beperken. 

Blijf ons voorbeelden toesturen 

Ondertussen zien wij allerlei ontwikkelingen die de komende jaren gaan spelen en mogelijk de nodige veranderingen met zich mee brengen. Door de combinatie van het zwartboek en de motie staan wij weer een stuk sterker om regeldruk uit onze branche te krijgen. Blijf ons in de tussentijd voorzien van voorbeelden van buitenproportionele regeldruk.