15 april 2022 | Dossier: Personeel, Wet- en regelgeving,

Overheid gaat mogelijk strenger controleren op RI&E

Een aantal Dibevo-leden heeft onlangs een brief ontvangen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de RI&E, of voluit de Risico Inventarisatie en Evaluatie. De kans is groot dat de overheid serieus werk wil maken van de RI&E en strenger gaat controleren. Gelukkig kan je je daar goed en eenvoudig op voorbereiden met de documenten die Dibevo op www.rie.nl voor je heeft klaarstaan. Heb je nog geen RI&E, maak daar dan nu werk van!

Het hebben van een actuele RI&E (risico inventarisatie en evaluatie) is een wettelijke verplichting voor alle bedrijven met personeel. Nu is die RI&E niet alleen belangrijk om die wettelijke verplichting, maar vooral omdat het een heel belangrijk instrument is om veilig te kunnen werken én klanten te ontvangen. Want je wilt ook voorkomen dat je medewerkers iets overkomt en dat de verzekeraar niets uitkeert, omdat je geen RI&E hebt.

Bovendien levert het je ook voordelen op waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt. Bedrijven die zich sterk maken voor veilig en gezond werken, hebben meer tevreden medewerkers (productie), een betere positie op de arbeidsmarkt en blijken andere processen ook vaak beter op de rit te hebben. 

Het is goed om de RI&E samen met je medewerkers in te vullen. Dan weten ze meteen waar ze op moeten letten. Elke inventarisatievraag gaat vergezeld van een korte toelichting. Dit helpt je bij het vaststellen van de risicofactor.