25 mei 2022 | Dossier: Dierenwelzijn, Klanten, Wet- en regelgeving,

Juni is chipmaand: het belang van chippen en goede registratie van huisdieren

Zoals ieder jaar vraagt het LICG ook dit jaar in de maand juni aandacht voor het chippen en registreren van huisdieren. Het LICG wijst daarbij vooral op het belang van tijdige en juiste registratie. Dit jaar is dat zeker belangrijk, want er zijn veel huisdieren bijgekomen in ons land. Een groot deel daarvan blijft thuis tijdens de aankomende vakantieperiode terwijl de baasjes op vakantie gaan. Juist in deze periode blijken veel eigenaren hun huisdier als vermist op te geven.

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden via een van de daarvoor aangewezen portalen. Deze verplichting begint al bij de fokker en/of handelaar die een pup wil verkopen.

Per 1 november 2021 is het bovendien verplicht dat een hond bij overdracht naar een nieuwe eigenaar een EU-dierenpaspoort heeft.

Ook verstandig voor katten

Het LICG benadrukt dat ook bij katten en konijnen het chippen en registreren heel verstandig is, hoewel dit niet verplicht is. Ook Dibevo is voorstander van het chippen van katten. Eigenaren die de juiste gegevens geregistreerd hebben kunnen snel getraceerd worden. Dit is met name bij katten belangrijk om te voorkomen dat er veel katten rondzwerven of in de opvang terechtkomen.

Chipacties

Op de website voor professionals van het LICG vind je ook uitgebreide informatie over de campagne 'Chip je dier!' en hoe je deel kunt nemen. Heb jij een chipactie in juni? Meld deze dan aan via de website voor professionals van het LICG. Het LICG zorgt er dan voor dat deze acties op de publiekscampagnesite Chipjedier worden gepubliceerd. Mensen kunnen dan gemakkelijk zoeken naar acties in hun omgeving. Ook kun je in de webshop voor professionals gratis de overzichtelijke folder 'Chip je dier' bestellen, met daarin alles over het chippen en registreren van een huisdier.