15 december 2020 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Mag je openblijven of niet? Dit zijn de regels

Mag ik openblijven of niet? Dat was gisteren de meestgestelde vraag onder Dibevo-leden. Al tijdens de toespraak van Mark Rutte (waar 8,4 miljoen mensen naar hebben gekeken) lag de website van de Rijksoverheid eruit. Door onze directe contacten met het ministerie van LNV bleek al snel dat dierenspeciaalzaken open mogen blijven. Gedurende de avond hebben we vragen van leden zo goed mogelijk proberen te beantwoorden, maar we konden niet alles officieel bevestigen. Dat kan ook op dit moment nog niet, maar je kunt wel uitgaan van de volgende regels.

Open of niet

Om te beginnen is het belangrijk om te melden dat onze informatie is gebaseerd op uitgebreide navraag. Van diverse leden hebben we berichten ontvangen waaruit blijkt dat gemeenten, het RIVM, maar ook het informatienummer 0800-1351 niet altijd de juiste informatie geven. Die berichten leveren onrust op en dat is begrijpelijk. Mocht je een advies of een bericht krijgen dat niet strookt met wat hieronder staat, meld dat dan meteen bij ons, zodat wij hierop actie kunnen ondernemen.

Gevolgen van de maatregelen

Welke consequentie hebben de maatregelen voor jouw bedrijf? Het is belangrijk om te weten dat de overheid niet heeft gezegd dat alle bedrijven dicht moeten. De maatregelen zijn erop gericht om besmetting via publieke plaatsen te voorkomen. Dat is de reden waarom voor winkels en andere doorstroomlocaties, contactberoepen, onderwijs, sportscholen, enz. extra maatregelen zijn opgelegd.

Dierenspeciaalzaken
Voor dierenspeciaalzaken is het klip en klaar: die mogen openblijven.

Landwinkels annex dierenspeciaalzaak XL
Een landwinkel of dierenspeciaalzaak XL mag openblijven als meer dan 70% omzet (vóór de lockdown van 15 december) uit diervoeding én dierbenodigdheden wordt behaald. Valt de winkel onder de grens van 70%, dan mag er wel een afhaalfunctie worden ingericht.

Tuincentra
Het kabinet liet er geen misverstand over bestaan: tuincentra moeten gesloten blijven. Alleen de verkoop van bloemen en kerstbomen buiten mag doorgaan.

Hengelsportspeciaalzaken
Hengelsportspeciaalzaken behoren niet tot de essentiële retail en moeten daarom gesloten blijven.

Dierenpensions en trimsalons
Dierenpensions mogen gewoon openblijven, simpelweg omdat deze bedrijven niet vallen onder de definitie ‘publieke plaats’. Sterker nog, het is een plek waar een huisdier wordt afgegeven om te verzorgen, wat ook nog eens heel goed kan met inachtneming van alle adviezen.

Update 22-12-2020: op 22 december bereikte ons het bericht dat een trimsalon aangewezen wordt als publieke plaats en om die reden dan ook gesloten moet zijn. Kijk hier voor de laatste info.

Hondenuitlaatservices
Voor hondenuitlaatservices geldt grotendeels hetzelfde als dierenpensions en trimsalons. Die mogen dus gewoon openblijven.

Hondenscholen
Voor zover hondenschoolactiviteiten aangemerkt worden als sport, is sporten onder begeleiding van een instructeur buiten mogelijk in groepen van 2 personen, (excl. instructeur). Activiteiten binnen zijn niet toegestaan.

Zegt een instantie iets anders? Meld het!

Zoals gezegd, kan het voorkomen dat een gemeente of andere instantie zegt dat je toch dicht moet. Meld dit dan meteen bij ons. Het laatste dat wij willen is dat bedrijven verplicht dicht moeten, want daarmee wordt immers ook het dierenwelzijn aangetast.