De NVWA waarschuwt voor gebruik van het nieuwe product Poop Vanish. Het product, een spray die de uitwerpselen van honden binnen 30 seconden oplost, is zo agressief dat niet alleen planten het loodje leggen, maar er ook ernstige slijtage ontstaat op trottoirs waar de spray is toegepast.
Poop Vanish mag niet in Nederland worden verkocht, maar komt toch in grote hoeveelheden ons land binnen via internationale postorderbedrijven. “De consument kan natuurlijk overal ter wereld een aankoop doen”, vertelt Johan Ruikers van de NVWA. “Het ergste van alles is dat mensen zwichten voor het gemak van Poop Vanish en de inmiddels bekende desastreuze milieu-aspecten voor lief nemen.”
Hoe werkt Poop Vanish?
De spray van Poop Vanish is zo krachtig dat een hondendrol binnen een mum van tijd compleet is opgelost. De fabrikant claimt dat de uitwerpselen binnen 15 seconden zijn verdwenen, maar in de praktijk neemt de ‘oplosprocedure’ al gauw 30 seconden in beslag. Een prima oplossing voor het Nederlandse ‘poepprobleem’ zou je denken, maar de spray blijkt nu toch schadelijker dan gedacht.
De bestanddelen in de spray blijven namelijk ook nadat de drol is opgelost, gewoon doorwerken. Planten in een cirkel van 50 centimeter sterven af en er ontstaan zelfs scheuren en gaten in harde ondergronden zoals asfalt, klinkers en trottoirs.
Inzet van boa’s
Inmiddels hebben de gemeenten Amsterdam, Zaltbommel, Utrecht, Blaricum, Echt-Susteren en Tietjerksteradeel een verbod uitgevaardigd op het gebruik van Poop Vanish. Er zijn extra boa’s ingezet voor handhaving. “Dit product is een zegen voor hondenbezitters, maar een ramp voor onze infrastructuur”, verklaarde Marcel van Damp, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn in Blaricum. “Als dit zo doorgaat, hebben we in Blaricum straks geen veilige trottoirs meer, met alle gevolgen van dien.”
S(ch)andaal
Maar daarmee eindigt het verhaal niet. De NSV, de Nederlandse Schoenmakers Vereniging, wil stappen ondernemen tegen de fabrikant van Poop Vanish. “Veel mensen hebben de spray gekocht én al gebruikt om hondenpoep van hun schoenen te krijgen”, vertelt voorzitter Jan Zolenstein. “Maar je snapt wat er dan gebeurt: zelfs van een winterschoen blijft niet meer over dan een soort sandaal. De verpakking bevat geen enkele waarschuwing hiervoor. Zelfs niet in het Chinees.”