2 november 2022

Tegemoetkoming voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit

Doe je zaken met het Verenigd Koninkrijk? En heb je door de Brexit extra kosten moeten maken voor bijvoorbeeld scholing, software of extra transportmaterieel? De Brexit Adjustment Reserve (BAR) Bedrijfslevenregelingen geven een tegemoetkoming voor gemaakte kosten en voor kosten die je nog gaat maken.

De BAR-regelingen zijn Europese steunregelingen voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit. RVO voert de BAR-regeling uit namens het ministerie van EZK. De BAR-regelingen voor het bedrijfsleven bestaan uit 2 delen:

Update 14 december: De deadline voor BAR Tegemoetkoming voor nog te maken kosten is verschoven naar 13 januari 2023.

Voor wie? 

De regelingen richten zich op ondernemers die extra kosten hebben gemaakt door de Brexit. Het gaat hierbij niet om omzetverlies, maar om kosten zoals opleidingen, voorlichtingscampagnes, ICT-aanpassingen, extern advies of tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel. Met de online Regelhulp krijg je een indicatie of je voor de regelingen in aanmerking komt en voor welke modules.

EU-Handelsprogramma

De BAR kent ook een EU-Handelsprogramma. Wil je minder afhankelijk worden van je afzet in het Verenigd Koninkrijk? Of je kansen vergroten om succesvol zaken te doen in andere landen? Dan is het EU-Handelsprogramma misschien iets voor jou.