23 juli 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Wijziging Wet Dieren zal gezelschapsdieren uitsluiten

Goed nieuws: mede door de inzet van Dibevo zal de wijziging in de Wet Dieren niet over gezelschapsdieren gaan. Landbouwminister Carola Schouten gaat dat door middel van een wetswijziging regelen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Konijn in hok

Deze nieuwe wetswijziging wordt voorgesteld en voorbereid om een einde te maken aan de discussie die is ontstaan door het (in mei) aannemen van het omstreden amendement op de Wet Dieren. Dat amendement is aangenomen met het oog op het verbeteren van het welzijn voor productiedieren, maar de letterlijke tekst heeft als ongewenst effect betrekking op alle dieren, dus ook gezelschapsdieren.

Uiteraard willen alle bedrijven in onze sector dat dierenonwelzijn wordt voorkomen. Sterker nog: het is zelfs een van de speerpunten van Dibevo. Ook Dibevo is tegen houderijsystemen die het welzijn van het dier onaanvaardbaar aantasten. Het kromme is dat er in het amendement van wordt uitgegaan dat al het natuurlijk gedrag essentieel is voor dierenwelzijn. Maar daar slaat de Partij voor de Dieren, maar dus ook de Eerste en Tweede Kamer die het amendement hebben aangenomen, de plank finaal mis.

Schouten geeft verder in de brief richting de Tweede Kamer aan dat de aangekondigde juridische en impactanalyse over de consequenties van het amendement pas na de zomer zijn afgerond. We zijn er dus nog niet, de wijziging moet nog worden opgesteld en goedgekeurd, maar het gaat de goede kant op. Wij houden de ontwikkelingen scherp in de gaten en zullen ook zeker onze inbreng weer leveren.