In artikel 3.13 van het Besluit Houders van Dieren staat beschreven hoe de huisvesting van zieke of van ziekte verdachte gezelschapsdieren georganiseerd moet zijn, maar soms zijn er uitzonderingen.
Wat heb je nu echt nodig?
Run je een dierenspeciaalzaak, tuincentrum, groothandel, importbedrijf of exportbedrijf en verkoop je gezelschapsdieren, of heb je een dierenpension? Dan ben je verplicht om te voldoen aan de drie aangegeven ruimtes:
- er moet een quarantaineruimte zijn waar dieren kunnen verblijven als er bij binnenkomst de gezondheidstatus onbekend is of de vaccinatiestatus onbekend of onvolledig is.
- er moet een isolatieruimte zijn om dieren op te vangen die een besmettelijke ziekte bij zich dragen of symptomen hebben van een besmettelijke ziekte.
- er moet een ruimte (ziekenboeg) beschikbaar zijn voor dieren die ‘gewoon’ ziek zijn.
Bij 1 en 2 moeten de verblijven volledig afgeschermd zijn van de winkel, trimsalon of andere verblijven. Merk je dat er dieren ziek zijn, huisvest deze dieren dan in een aparte ruimte die niet toegankelijk is voor publiek.
Voor groothandels/importeurs/exporteurs gelden de quarantaineregels met uitzondering van de bij punt 1 genoemde vaccinatiestatus.
En wat doe je met zieke vissen?!
Het artikel in het besluit staat niet stil bij alle verschillende soorten dieren, waaronder het houden van aquariumvissen. Want als je vissen verplaatst, is de kans groot dat deze dieren het niet overleven. Daarom mogen de vissen in het aquarium blijven zitten, op voorwaarde dat dat aquarium op een afzonderlijk filtersysteem is aangesloten. Op het aquarium moet ook een bordje komen te hangen: ‘niet uit verkopen’. Voor de siervisgroothandel geldt precies hetzelfde als voor de winkel. Als de dieren al niet al in quarantaine zaten na aankomst en er wordt iets geconstateerd, kan in dat geval ook worden volstaan met een bordje op het aquarium.
Per wanneer geldt deze regel?
Vanaf 1 juli 2017 is deze wet ingegaan.