De meest recente cao voor dierenspeciaalzaken, aquariumspeciaalzaken en hengelsportspeciaalzaken loopt tot 1 april 2023.
De cao loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2023 en heeft de volgende aanpassingen, toevoegingen en afspraken:
Loonsverhoging
Volgens het cao-voorschrift, artikel 6, bestaat het percentage loonsverhoging per 1 januari voor 2/3e uit een automatische koppeling met de consumenten- en prijsindex over het jaar 2021 en 1/3e van het resultaat van de onderhandelingen tussen werkgevers en CNV Vakmensen.
Die formule om de loonsverhoging te bepalen, bestaat uit 3 onderdelen, namelijk: de consumentenprijsindex (CPI), de omzet detailhandel non-food en een deel onderhandeling. De percentages van deze 3 onderdelen worden bij elkaar opgeteld en gedeeld door 3. De uitkomst is het percentage waarmee de salarissen worden aangepast.
• De consumentenprijsindex (CPI) is 2,5% • De uitkomst van de onderhandeling is 2,5% • De omzet detailhandel non-food is 2,3%
Deze 3 percentages bij elkaar opgeteld en gedeeld door 3 levert een percentage van 2,43% loonsverhoging op.
Let op: Er heeft een tussentijdse wijziging van de cao plaatsgevonden. Heb jij het cao-boekje 2022-2023 voor 20 april gedownload dan bevat deze een onjuiste loontabel.
Loopbaanontwikkeling
Om loopbaanontwikkeling breder te stimuleren wordt artikel 23, lid 1 aangepast. Indien een werknemer op basis van een loopbaanscan een opleiding niet functie- en/of branchegericht wenst te volgen, dan heeft de werknemer recht op 3 dagen scholingsverlof. In dit geval vervalt zijn recht op artikel 22 waarin maar 2 dagen scholingsverlof vermeld staan.
Wachtdagen bij ziekte
Indien bij een werknemer sprake is van een chronische ziekte (na toetsing door de arbodienst), wordt verzuim op basis van deze ziekte uitgesloten van het inleveren van wachtdagen zoals genoemd in artikel 13 lid 1.
Protocolafspraken
Daarnaast zijn nog 3 protocolafspraken gemaakt. Daarover wordt op een later moment nog nader gesproken.
1. Uitbreiding werkingssfeer
partijen zien een verdere toename van directe (detailhandel)activiteiten vanuit toeleveranciers en groothandel gelijksoortig aan (handels)activiteiten als opgenomen in de werkingssfeer van de cao. Partijen onderzoeken gedurende de looptijd van de cao in hoeverre deze activiteiten, wanneer deze hoofdzakelijk (indirect)betrekking hebben op de werkingssfeer van de cao, hieronder vervat kunnen worden. Daarbij wordt meegenomen of voor dit soort bedrijven aanvullende, passend bij hun organisatie van arbeid en werkwijzen, arbeidsvoorwaarden verwoord dienen te worden. Uitgangspunt is bovendien dat werknemers er niet op achteruit gaan.
2. Wettelijk minimumloon
Het wettelijk minimumloon staat op het punt te wijzigen naar een andere systematiek, waarbij de norm 36 uur per week naast een substantiële verhoging, de kernpunten zijn. Partijen volgen de wettelijke ontwikkeling en zullen op basis daarvan besluiten hoe deze wijzigingen van invloed zijn op het huidige loongebouw en zullen zo nodig met elkaar in gesprek gaan om te bespreken of het loongebouw aanpassing behoeft.
3. Nieuw pensioencontract
Wetgeving rondom het collectieve verplichte pensioen wordt gewijzigd. Deze wijziging brengt een aantal keuzen met zich mee voor sociale partners. Dibevo en CNV Vakmensen willen zich goed voorbereiden op deze keuzen en treden hiervoor in rechtstreeks overleg met het BPF Detailhandel om te kunnen bepalen of continuering van deelname aan BPF Detailhandel op voldoende draagvlak kunnen rekenen binnen de eigen achterbannen. Partijen beraden zich vervolgens op de te nemen stappen. De keuzen gaan onder andere over het wel/niet invaren van de bestaande pensioenopbouw en de inhoud van het nieuwe pensioencontract.
Cao-boekje met loonschalen
Download hier het boekje met de aangepaste cao-tekst en loonschalen. Het cao-boekje is uitsluitend verkrijgbaar als een digitaal pdf-bestand.
“Zonder mijn lidmaatschap zorgen jullie toch wel voor collectieve belangenbehartiging.” Zullen we je eens wat zeggen: dat klopt. Dibevo steekt veel tijd en aandacht in activiteiten om de huisdierenbranche als geheel gezond te houden en dat doen we onder andere met een stevige lobby in Den Haag en Brussel. Het vervelende is dat je met zo’n het-gebeurt-toch-wel-als-ik-geen-lid-ben-instelling feitelijk teert op de portemonnee van ondernemers die wél de noodzaak van een lidmaatschap inzien.
Wees geen freerider, maar strijd samen met je collega-ondernemers voor een gezonde en bloeiende huisdierenbranche. Meld je aan als lid. Doe het nu!