Vaccinaties en titerbepaling

Wanneer is het noodzakelijk om huisdieren te vaccineren? En met welke middelen dient dat te gebeuren? Op deze pagina vind je alle informatie over het vaccineren van honden, katten, konijnen, vogels en informatie over kennelhoest en titerbepaling. Alle gegevens en vaccinatieschema’s zijn verstrekt door dr. Stijn Peters, Dibevo-dierenarts.

Vaccineren van een hond

Het belang van vaccineren

Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van afweer tegen ziekteverwekkers. Door gericht te vaccineren wordt een dier beschermd. Daarmee voorkom je infectie, verminder je de symptomen van ziekte en wordt verspreiding van de ziekteverwekker naar andere dieren beperkt. Hoe meer dieren gevaccineerd zijn, hoe meer een ziekteverwekker binnen een groep dieren wordt beperkt. Met een hoge vaccinatiegraad wordt daarmee de diergroep beschermd.

Bij mensen wordt een vaccinatiegraad van 95% aangehouden om de populatie veilig te houden en ziekten uit te roeien. Voor mazelen en de bof wordt dit nog net gehaald. Bij honden wordt de vaccinatiegraad geschat op 50%, bij katten slechts 25%. Daarmee is er nog steeds een hoge infectiedruk door aanwezigheid van ziekteverwekkers in de populatie en bij wilde katten.

Er mag vaker gevaccineerd worden, maar niet minder vaak. Minder vaccineren leidt tot een onvoldoende afweer voor ziekten. Sommige fabrikanten kunnen een iets afwijkend schema hanteren.

Inhoud
  1. Vaccinatie honden
  2. Kennelhoest
  3. Vaccinatie katten
  4. Titerbepaling
  5. Vaccinatie konijn
  6. Vaccinatie vogel

 

Vaccinatie honden