Energie besparen

De energierekening stijgt. Dat raakt veel ondernemers en bedrijven willen daarom zo veel mogelijk energie besparen. Daarnaast willen we met z’n allen klimaatverandering tegengaan. Daarom roept Dibevo jou als lid op om mee te werken aan het verminderen van de energiebehoefte. Op deze pagina vind je acties waaraan je kunt meedoen en tips en regelingen die je helpen met het besparen van energie.

Energiebesparingscampagne ‘Wij zijn gewoon open!’

Met de energiebesparingscampagne ‘Wij zijn gewoon open’ vraagt Dibevo aan winkeliers om de deuren van hun winkel dicht te doen. Want door openstaande deuren gaat veel warmte verloren. Zonde! Het sluiten van de deuren is beter voor het milieu én je portemonnee.

Om duidelijk te laten zien aan je klanten dat de winkel toch écht wel open is, hebben we een poster gemaakt die je op de deur of bij de ingang kunt ophangen. Je kunt de poster meteen uitdraaien en ophangen of het Dibevo-Vakblad nr. 6, 2022 erbij pakken waarin de poster op A3-formaat is ingesloten.

Download de gratis deurposter


Wat kun je nog meer doen: 10 tips

Als ondernemer heb je vaak al te maken met de verplichte maatregelen, zoals de energiebesparingsplicht of de energielabel c-verplichting. Maar kijk ook eens wat je naast deze verplichte maatregelen nog meer kunt doen. 

  1. Voor zover je dit nog niet deed: kies voor led-verlichting in plaats van gloei-, spaar- of halogeenverlichting. Het kost relatief weinig en er valt veel voordeel mee te behalen.
  2. Zet de verwarming een graadje lager. Overleg van tevoren met je medewerkers zodat de temperatuur voor iedereen aangenaam blijft.
  3. Werk je met aparte ruimtes? Denk dan eens aan thermostaatkranen op radiatoren.
  4. Zet beeldschermen en andere apparatuur die niet gebruik worden uit. Echt uit.
  5. Schakel verlichting uit in ruimtes die je niet gebruikt. Denk ook aan de lampen buiten. Kan daar het licht veilig uit? Of kan je met bewegingssensoren voorkomen dat het onnodig brandt?
  6. Zet bij de inrichting van je winkel en de verkoop in op energiezuinige varianten van bijvoorbeeld warmtelampen, speciale verlichting en pompen voor aquaria en terraria. Niet alleen een win voor je winkel, maar ook voor de klant. 
  7. Isoleer je bedrijfspand. Dit voorkomt onnodig warmte- of koudeverlies.
  8. Check de klimaatinstallatie en stel je installatie zuiniger in. Met een energieregistratie en bewakingssysteem (EBS) registreer en analyseer je het energiegebruik. Hierdoor kun je je klimaatinstallatie goed instellen. Dit systeem zorgt voor efficiëntie en de minste energieverspilling.
  9. Voor energiebesparende investeringen, zoals zonnepanelen, is misschien subsidie beschikbaar. Wil je weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een subsidie gericht op energiebesparing? Laat het uitzoeken via de subsidiescan die wij aanbieden i.s.m. TDW Advies.
  10. Laat Van Dorp Energie kosteloos en geheel vrijblijvend de factuur van je huidige energie-aanbieder tegen het licht houden via de energiescan. Je factuur wordt gecontroleerd op administratieve fouten en je ontvangt een berekening van het kostenvoordeel dat je kunt behalen als je overstapt op een energieabonnement van Van Dorp Energie.

Online tool voor energiebesparing

De online DEB-tool is een handig middel om te bekijken welke mogelijke energiebesparende maatregelen je kunt nemen die in korte tijd terug te verdienen zijn én die passen bij jouw onderneming en jouw branche. 

Regelingen voor ondernemers 


Prijsplafond energie

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1.200 m3. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per kWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh.

Voor het energieverbruik boven het plafond betaal je het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Voor november en december is een tegemoetkoming vastgesteld van € 190 per maand.

TEK-regeling

Verbruik jij als ondernemer jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit en bestaat minimaal 12,5 procent van de omzet uit energiekosten? Dan kom je vanaf 1 november 2022 in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK-regeling).

Via deze regeling krijg je een deel van het bedrag dat je meer bent gaan betalen voor energie terug. Het bedrag waar je recht op hebt wordt berekend aan de hand van een drempelprijs van €1,19 per m3 gas en €0,35 per kWh elektriciteit. Betaal jij volgens jouw energiecontract meer dan deze bedragen? Je krijgt hier 50 procent van terug, tot een maximumbedrag van 160.000 euro.

Op dit moment is de TEK-regeling nog niet geopend. De regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor gaat de TEK-regeling mogelijk pas in het 2e kwartaal van 2023 open. Op dat moment kun je met terugwerkende kracht een aanvraag indienen. De TEK-regeling is tante vragen tot en met 2 oktober 2023.